Ruch, sport i odżywki

lowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest zał

Ruch, sport i odżywki Dobrze jest kupować u oficjalnych dystrybutorów danej marki suplementów. Pozwala to zachować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Świetnym przykładem jest .

O węglowodanach

Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.

Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


Rady dietetyka i trenera

Porady dietetyka i trenera podczas treningu siłowego, czy odchudzającego mogą okazać się kluczowe dla dobrych efektów naszych ćwiczeń. Jeżeli jesteś początkującym i lekko 'zielonym' w temacie odżywek i odżywiania się nie wstydź się i zapytaj trenera na siłowni o program ćwiczeniowy.

Wiele siłowni oferuje porady dietetyczne na terenie swoich obiektów, jest to o tyle wygodne, że gdy ktoś chce skorzystać z takiej porady często zostaje policzony taniej, niż gdyby poszedł do poradni dietetycznej czy prywatnego dietetyka. A jednak dobrze dobrana dieta to podstawa skutecznego i zdrowego treningu.


Parametry wchłanialności

Można by pomyśleć, że jedyne parametry jakie mają znaczenie przy odżywkach dla sportowców to ilość białka i innych składników w procentowym składzie gotowej odżywki. Jednak innymi ważnymi parametrami, które aby mogły zostać zmierzone wymagają odpowiednich badań, są przyswajalność i lekkostrawność odżywki.

W sumie to dość logiczne, bo jeżeli odżywka ma 40 g białka na 50 g odżywki,a le je przyswajalność jest na poziomie 70% to równie dobrze możemy zastosować inną odżywkę z mniejszą zawartością białka, ale z większą przyswajalnością. TO samo tyczy się lekkostrawności, jeżeli na strawienie odżywki nasz organizm musi się mocno napracować, to również wchłanianie przebiegnie znaczeni dłużej,a co za tym idzie nie otrzymamy tyle składników odżywczych ile potrzebuje my na czas. Wiec nie tylko skład ma znaczenie i warto poczytać o danej odżywce.